Imbir zmniejsza stan zapalny jelita grubego

12 października 2011, 10:28

Suplementy z imbiru obniżają markery stanu zapalnego toczącego się w jelicie grubym (Cancer Prevention Research).



Zatrzymano członków LulzSec

6 marca 2012, 18:54

Media donoszą o aresztowaniu ważnych członków grupy LulzSec, która jest powiązana z Anonimowymi. LulzSec odpowiada za wiele ataków na sieci komputerowe. Ich celem były m.in. Sony czy CIA.


Synowie dziedziczą po ojcach kokainooporność

27 grudnia 2012, 13:23

Naukowcy z University of Pennsylvania wykazali, że synowie szczurów wystawionych na oddziaływanie kokainy są oporni na nagradzające działanie narkotyku. Sugeruje to, że zmiany fizjologiczne wywołane przez kokainę mogą być przekazywane z ojca na syna.


Wbrew podszeptom intuicji lepiej się ekscytować niż uspokajać

23 grudnia 2013, 09:53

By osiągnąć lepsze wyniki w czynnościach, którym towarzyszy lęk, np. podczas wystąpień publicznych, lepiej wprowadzać się w stan ekscytacji niż próbować się uspokoić.


Ustalono, w jaki sposób grupa krwi 0 chroni przed malarią

10 marca 2015, 07:34

Od dawna wiadomo, że ludzie z grupą krwi 0 są chronieni przed ciężką malarią, a osoby z grupą krwi A często zapadają w śpiączkę i umierają. Ostatnio naukowcy z Karolinska Institutet opisali kluczową rolę odgrywaną przez wydzielane przez zarodźce sierpowe (Plasmodium falciparum) polipeptydy RIFINs (od ang. repetitive interspersed families of polypeptides).


Wegetarianizm zakodowany w genach

31 marca 2016, 06:16

Naukowcy z Uniwersytetu Cornella zauważyli, że istnieją 2 wersje pewnego genu: allel wegetariański i związany z dietą morską. Pierwszy występuje w społeczeństwach, w których od wielu pokoleń jada się głównie rośliny, np. w Indiach, Afryce oraz wschodniej i południowej Azji, a drugi u Innuitów z Grenlandii.


Jedno jajko dziennie pomaga niedożywionym dzieciom osiągnąć prawidłowy wzrost

8 czerwca 2017, 05:19

Półroczne badanie przeprowadzone w Ekwadorze wykazało, że jedno jajko dziennie może pomóc niedożywionym dzieciom osiągnąć prawidłowy dla wieku wzrost.


Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku

21 marca 2018, 11:18

Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.


Roboty cząsteczkowe działają w stadzie

23 marca 2019, 05:27

Grupa naukowa z MIT oraz Uniwersytetów Columbia, Cornell i Harvarda, wzorując się na systemach biologicznych, stworzyła system złożony z niewielkich prostych robotów, które w grupie są w stanie przemieszczać się, transportować przedmioty i wykonywać inne zadania.


Harvard i instytut z Kantonu rozpoczynają walkę z infekcjami. Chińczycy dają 115 milionów USD

27 lutego 2020, 10:37

Badacze z Uniwersytetu Harvarda i Instytutu Zdrowia Układu Oddechowego w Kantonie będą wspólnie pracowali nad terapiami mającymi na celu zapobiegać istniejącym oraz przyszłym infekcjom. Badania zostaną sfinansowane przez chińskiego giganta na rynku nieruchomości China Evergrande Group, który przekazał na ten cel 115 milionów dolarów


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy